venres, 11 de novembro de 2011

- Europeo de seleccións (Final) Alemania campiona de Europa

A selección alemana, un país que non ten estrelas no xadrez pero sí xogadores fortes e competitivos, venceu na derradeira rolda a Armenia por 2,5 a 1,5 e grazas a esa vitoria lévase a medalla de ouro no europeo. Azerbaijan gañou 3-1 a Romania, e iso deulle a segunda praza. A terceira praza foi para Hungría, que nunha xornada memorable esmagou á Bulgaria de Topalov por 4-0 e quitoulle a terceira praza aos armenios por mellor desempate.
O desenvolvemento do torneo ao longo das roldas levou a que o campión se decidise no Alemania - Armenia. No primeiro taboleiro a partida Naiditsch - Aronian finalizou en táboas en nove xogadas. Moita confianza tiñan os armenios nos taboleiros baixos, porque o seu mellor xogador borrouse do encontro moi rápido. No terceiro taboleiro Fridman e Akopian tamén fixeron unhas táboas rápidas. A esas alturas do encontro todo estaba a favor dos armenios, porque levaban brancas nas partidas que faltaban. Pero no segundo taboleiro a Movsesian as cousas non lle saían. Meier empregou a defensa francesa, irónico sendo alemán, e colocou o seu rei a salvo enrocándose. Movsesian tentou forzar o ala de rei sen enrocarse primeiro, mentras Meier abriu o de dama. Por alí o negro comenzou a darlle problemas ao rei das brancas, que acabou en h1 e con as súas pezas descoordinadas. O alemán atacou e para salvar un mate Movsesian entregou material quedando perdido e rendíndose pouco despois. O campionato estaba na partida Sargissian - Gustaffson, na que o armenio tiña a iniciativa e presionaba moi forte. Pero o alemán encontrou un recurso sacrificando calidade forzando unha secuencia na que desapareceron os peóns. O resultado foi un final de torre contra bispo, no que o rei negro agachouse no rincón de cor distinto ao do seu bispo, que  fai táboas. Con ese empate Alemania levouse o campionato.
España rematou ben o torneo gañando a potente selección francesa por 2,5-1,5. Gañou Shirov e empataron Vallejo, Salgado e Illescas. Esta vitoria serviu para rematar na décima praza. Dado que no ranking inicial o equipo estaba no posto 13º pódese decir que o resultado foi bo, pero vendo as partidas un posto máis alto estivo ao alcance da man. Todos os xogadores tiveron una performance maior a do seu Elo, agás o galego Iván Salgado que non estivo a altura á que estivo no torneo Casino de Barcelona fai unhas semanas.
A favorita do torneo, Rusia, acabou nunha quinta praza que para eles é mala. A decepción do torneo foi Ucrania, onde Ivanchuk non estivo nada fino e Moiseenko e Efimenko rematadamente mal.